2011. november 6., vasárnap

Karácsonyi készülődés I.


Még le sem kerültek a Halloween díszek és jelmezek, a város már készen áll a karácsonyi lázas kapkodásra. A sétáló utca is egőkkel díszítve, talán a napokban már meg is gyújtják őket. A boltok hangszóróiból karácsonyi dallamok szólnak. Tudom, korai de mivel már nálunk is rothadásnak indult a szép faragott tökünk (hüpp-hüpp), így tudatosult bennem hogy ideje továbblépni...

Idestova hat éve élek (kisebb-nagyobb megszakításokkal) Dublinban, de számomra az ünnep, a karácsony Magyarországhoz köt. Igyekszünk minden évben hazalátogatni, így sosem kérdés hogy mi kerül majd az asztalra, hiszen a sok magyar finomság, nagymama zserbója és beiglije, anyuka halászleve és rántott pontya mind adott. Azonban mióta én is háztartást vezetek nyitott szemmel figyelem mit esznek az írek karácsonykor és az év többi napján. Itt, Dublinban elsősorban olyan ételeket sütök-főzök, melyek nem konkrétan magyarosak, hanem a helyi szokásokhoz, ízvilághoz kötődnek jobban.

A most következő sütemények gyerekekkel együtt is könnyen elkészíthetőek: a házias lurkók imádnak lisztet szitálni, gombócokat gyúrmázni, lapítgatni. A lereszelt narancs és citrom héja, darált dió, kókuszreszelék, gyömbér mind-mind karácsonyi hangulatot varázsol a konyhába. Kávéhoz, teához kínálhatjuk ezeket, vagy egy tartalmasabb ebédet/vacsorát zárhatunk le velük.

Diós narancsos kekszek
(Orange, Lemon and Lime Crunchies)
Hozzávalók:
100 gramm vaj
80 gramm kristálycukor
1/2 narancs héja lereszelve
1/2 citrom héja lereszelve
1/2 citrom kifacsart leve
1 teáskanál lime kifacsart leve
50 gramm darált dió
150 gramm liszt (self-raising flour)
25 gramm dióbél

A sütőt 190 fokra melegítjük elő (gáz 5-os fokozat). A szobahőmérsékletű vajat egy tálban a cukorral krémesre keverjük, majd hozzáadjuk a narancs és citrom lereszelt héját, narancs, citrom és lime kifacsart levét és a darált diót.
A piciket innen már be is vonhatjuk a munkálatokba: a lisztet a tálba szitálhatják, mi pedig addig keverjük amíg egységes masszát nem kapunk. Ha túl ragacsos lenne a tészta, akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá (az előírt mennyiségen felül).
Az elkészült tésztát kb. 30 részre osztjuk és a gyerekekkel 30 kicsi labdát formázunk belőlük, majd tenyerünkkel kilapítgatjuk őket. Tetejükre diót biggyesztünk és sütőpapírral bélelt tepsibe igazítjuk (akár egy spatula segítségével, hogy ne veszítsek el alakjukat). Nagyjából 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük és a tepsiben vagy rácson hagyjuk kihűlni. Légmentesen zárt sütis dobozban akár napokig eláll.

(Megjegyzés: self-raising lisztet (self-raising flour) használtam a sütéshez, azonban sima liszttel (plain flour) is elkészíthető csak akkor egy teáskanál sütőport is adjunk hozzá).

Folyt. köv.!

Nincsenek megjegyzések: